tisdag 1 oktober 2013

Sexism kan aldrig vara okej

Jag och Maria har suttit och läst igenom alla kommentarer vi fått på blogginlägg de senaste dagarna, det är otroligt roligt och givande att ta del av era åsikter! Vissa peppar på och ger tummen upp, vissa håller inte med alls och vissa ger sig in i en djupare diskussion och ger oss konkreta tips på saker vi kanske bör tänka på när vi skriver om vissa ämnen, däribland Boom baps t-shirtar.
Kommentarer vi har fått består i att vårt budskap kan tolkas som att vi har rätt åsikt och andra har fel, alltså att vi tagit oss själva rätten att fördöma t-shirttrycken och att vi bör tänka till då vi därigenom utgör något slags pekpinne och inte förespråkar människors fria vilja, varpå jag vill svara med en kommentar i detta inlägg som för mig är otroligt viktigt. Om en läser vår blogg som en bokstavstroende läser bibeln så kommer en att bli besviken. Vi skriver utifrån egna erfarenheter, egna kriterier och egna tankar, vi är inga experter, bara brydda konsumenter och medmänniskor. Tanken med bloggen är att väcka tankar hos våra läsare, att våra läsare inte alltid ska hålla med oss, utan tänka till själva och reagera på samhällsnormen och även på oss.
Vi valde att kontakta Boom Bap om deras t-shirttryck då det är tydligt sexistiskt, därom råder ingen tvekan från vår sida, det finns så klart de som inte håller med oss, och ni behöver inte hålla med oss, det är det som är det fantastiska. Den stora majoriteten verkar dock hålla med oss, flertalet har mejlat företagen för att visa sitt missnöje, precis som vi gjort. Vår utgångspunkt är att sexism aldrig är okej, vi är orubbliga på den punkten, och som sagt, ni behöver inte hålla med oss.
Idealrevolutions uppgift är att ifrågasätta och föra dialog med företag, det är en del av revolutionens kamp, vi mejlar om beröringspunkter vi reagerar på. Ni läsare är viktiga i detta sammanhang, att föra dialog med oss och ni är fria att hålla med eller tycka något annat. Huvudpunkten är att tänka till kring kläder, ideal och budskap vi sänder ut och tar in. Den andra delen av revolutionen handlar om att individen ska kunna känna sig bekväm i sig själv, att känna en trygghet i sig själv och tacksamhet för den egna kroppen, att gå emot samhällsnormen som verkar bestå i att en alltid ska förändra sin kropp, aldrig vara nöjd. Vi hävdar motsatsen: att vi borde vara nöjda som vi är, precis idag. Detta är en stor del av revolutionen och en otroligt viktig punkt, inte minst för min egen del, jag brinner som själva fan för just detta eftersom jag tidigare varit ätstörd. Och du som läsare behöver faktiskt inte hålla med ens på den här delen, bara acceptera att det finns människor därute som behöver få känna att de duger som de är, jag vet att det finns fler än mig. För det är en provocerande tanke för vissa -att vi inte behöver förändras för att duga, att vi räcker till precis som vi är.

Vi får också kommentarer från lärare ute i skolorna som reagerar på att elever diskuterar kroppar i tidig ålder och vi uppmuntrar pedagoger att diskutera ideal med barnen på sätt som är relevanta för åldersgrupperna. Alla förtjänar att känna att de duger som de är.

Så för att sammanfatta: vi är inga experter ni måste hålla med, vad ni däremot måste göra för att vara del av revolutionen är att vara öppen för förslag och acceptera att många av oss därute har ett behov av att känna att vi duger som vi är, och sexism är aldrig, aldrig okej.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad trevligt att du vill kommentera! Vi uppmuntrar till diskussion, kom dock ihåg att visa respekt. Du får gärna skriva under eget namn, men det är lika okej att vara anonym också. Tack, och välkommen!