fredag 11 oktober 2013

Idealrevolutionen

Vi har den senaste tiden fått många nya följare och uppmärksamhet i tidningar, deltagit i intervjuer och hållt tal, men det känns som att det är dags att påminna om vad det är vi egentligen vill, vad vi är ute efter med hela idén bakom Idealrevolution.
Så.. Här kommer den..
Vår förklaring, vårt manifest eller vad sjutton en vill kalla det, är i grund och botten det här, rakt av kopierat från beskrivningen på vår sida på facebook (och sen en utveckling av det hela):

Av en slump upptäckte två tjejer varandra på sociala medier.
De inspirerades av varandra och delade med sig av peppande bilder och ord. Ganska snart kom tanken på att göra detta större, och framförallt att göra något åt grundproblematiken som lett till behovet av peppande bilder och ord.
De såg hur den problematiken i grund och botten kom från samhällets normsnäva idealskapande, så på några minuter skapades hashtaggen #idealrevolution.
Vilken himla bra grej det blev!
Det vore lätt att säga att samhället är ett för stort mål att kunna förändra, men det trotsar vi i bästa Lotta på Bråkmakargatan-stil. Vi VET att det går!
Tillsammans är vi starka, och vi hoppas kunna förena oss genom denna idealrevolution som vi skapat för vår skull, för er skull, för allas skull. Människokroppen måste få ta plats och accepteras som den är. Hur den än är. Vi vägrar be om ursäkt för att inte passa in i normen.
Vi vägrar se ned på oss själva och andra, istället ska vi samlas och bilda köttmur mot patriarkatets förtryckande samhällssyn på och mot kroppen. Vi ska stå upp för våra rättigheter till att ha en kropp som är till för oss själva och ingen annan.
Revolutionen bygger på kärlek och respekt för varje människa och varje kropp. För hon, han och hen. Ingen exkluderas, alla accepteras.
Så hur tänker vi göra? Vi tänker göra idealrevolution synligt.
Vi sätter upp stickers, posters och flyers där vi kommer åt. Vi sprider oss på sociala medier såsom facebook, tumblr, twitter och instagram. (Hade vi haft råd hade vi tatuerat oss i pannorna också, men än så länge finns inte det kapitalet för två studenter..) Så hjälp oss gärna med spridningen! Det här är och förblir viktigt för både dig, dina medmänniskor och din framtid. Varmt välkomna i vår revolution!

Men i detta läser en också in saker mellan raderna, vilket vi också vill förtydliga nu vad det är vi INTE arbetar för, det kanske låter enkelt, men det är mer komplicerat än så här.
Vi vill självklart att du ska kunna vara nöjd med dig själv och din egen kropp. Vad vi däremot inte stödjer, är att grunda sitt antagande om sin egen kropp utefter andras preferenser. Vi tänker inte gå den enkla vägen och säga att alla är vackra som de är och att en inte behöver sminka sig. Du bestämmer själv vad du tycker om din kropp och ditt utseende, men kom ihåg att ditt utseende och din kropp inte är allt. Det finns otroligt fler delar till dig och din person som inte syns utanpå. Vad du tycker om dig själv och om du sminkar dig får du själv bilda en åsikt om, du gör som du vill!
Vi vill ifrågasätta samhällets fokus som ligger på ytan, vi vill revolutionera idealen och ja, vi vill faktiskt ha en bredare bild representerad i media, för samtidigt som vi anser att utseendet inte ska vara allt, så finns det många som mår dåligt av den bild som finns representerad idag. Drömläget vore ju att kvinnor, män och alla andra inte skulle dömas och bedömas utefter hur de ser ut, men sanning är att vi alla dömer och bedömer människor hela tiden. Vi tänker inte hävda att vi är övermänniskor som står utanför denna problematik, vi vill och försöker se vår egen del i problemet för att bryta normerna. Att då hävda att vi -Hära och Mia- står utanför dömning och bedömning vore att pissa i motvind.
Vi behöver kanske få vara fula ifred som moralfjant och Lady Dahmer skriver, vi kanske behöver bestämma själva vad vi tycker är vackert, vi kanske behöver få vara som vi är utan att lägga vikt vid hur vi ser ut över huvud taget, vi stöttar alla tre utgångspunkter. Varpå den första och den sista i princip är den samma..
Vi är medvetna om att vi kommer höja en del ögonbryn, stöta oss med vissa genom vad vi arbetar för. Vissa kommer tycka att vår kamp inte är viktig och ställa den i relation till andra kamper som de ser som viktigare. Vi anser att vi alla måste inse att vi både är en del av problemet och en del av lösningen. Genom att lyfta frågor och ventliera dem -oavsett vilken typ av frågor vi lyfter- så kommer människor att agera och reagera (förhoppningsvis) och själva tänka över vad som är viktigt för dem.
Klart att en kan anse att vi inte behöver ett ideal över huvud taget, samtidigt måste en inse att vi lever i en värld där ideal finns och verkar och det finns och kommer kanske alltid finnas människor som identifierar sig med dem. Förhoppningsvis kan vår kamp bidra till att människor ifrågasätter tankar de har om sig själva och sitt utseende. Vi menar inte att vi behöver ett sundare skönhetsideal som är synonymt med ett 'naturligt snyggt skönhetsideal' (vad nu detta skulle innebära). Vi efterfrågar en inställning till människan och kroppen där individen själv kan känna att hen har rätt till sin egen kropp och inte finns till på någon annans preferenser. Och detta med smink: vill du sminka dig så gör det, vill du inte så låt bli! Sen kan vi diskutera i evigheter om patriarkatets strukturer om manligt och kvinnligt och vad som får dig att välja den ena eller andra sidan av det hela. GÖR SOM DU SJÄLV VILL PÅ DINA VILLKOR.

Så om du vill tycka att du är snygg så får du tycka det, vill du tycka att du är ful så får du tycka det. Här vill jag också påpeka att jag här inte lagt någon värdering i vare sig ordet snygg eller ful. Oavsett vilket så vill vi att du ska kunna känna dig nöjd med dig själv, både utsida och insida. Du bestämmer över din egen självbild, låt ingen tro något annat.
Idealrevolution handlar inte om utsidan och att alla är vackra som de är, det handlar om att revolutionera och krossa patriarkatet och vi väljer att försöka ta vägen genom ideal(revolution).
Huvudpunkten är att sluta ser kvinnor som objekt och män som subjekt, att försöka bidra till ett samhälle där alla känner sig respekterade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad trevligt att du vill kommentera! Vi uppmuntrar till diskussion, kom dock ihåg att visa respekt. Du får gärna skriva under eget namn, men det är lika okej att vara anonym också. Tack, och välkommen!