onsdag 15 januari 2014

Vad kvinnor borde vara, vad män vill ha och en och annan hälsoguru

Under en period har det nu florerat bilder på H&Ms sk plussizemodell i sociala medier, det har skrivits om det i Aftonbladet och Cosmopolitan har mottagit läsarstormar (eller vad nu media skulle benämna det som). Människor har helt klart reagerat på bilden av den sk plussizemodellen och hurvida hon är plussize eller sk normal.
Något av det första vi gjorde när vi startade Idealrevolution var att kontakta H&M eftersom vi reagerat på deras sk normalstora modeller och deras tydliga undervikt. Vi frågade H&M hur de valde modeller och varför de inte tog bättre ansvar för att förmedla en annan bild till tjejer och kvinnor i Sverige och världen. Svaret vi fick var inte tillfredställande, H&M slingrade sig och undvek våra frågor, när vi fortsatte kräva svar möttes vi av tystnad. Därför tycker vi att det är bra att H&Ms skeva syn på kroppar tas upp för diskussion både i sociala medier och i annan media nu igen.
Flera har skrivit om detta, bl.a. Schmenus, det är bra.

Det ska påpekas att detta inte är specifikt för H&M, flertalet företag arbetar utefter den rådande syn på kroppar och kroppsstorlekar som finns i västvärlden idag och den är långt ifrån oproblematisk.
Reaktionerna i sociala medier, bl.a. Facebook har inte låtit vänta på sig, bilden av plussize modellen länkas vidare av många och bara i mitt eget nyhetsflöde har jag sett bilden minst en gång varje dag å de senaste. Det har också börjat cirkulera bilder på plussizemodellen och bredvid denna finns bild på en anorektisk modell och texten ovanför: i know what i prefer. Och så någon man som gillat och delat vidare.

Varför är då detta problematiskt?
Jo för att detta bidrar inte med något nytt i debatten över huvud taget. Samma argument förs fram som alltid, vi har sett det i Karl-Johan Karlssons krönika i Expressen i november förra året, vi har sett det i otaliga andra bilder som delas på "större" kvinnor i jämförelse med "små" kvinnor och vad män egentligen tycker om och varför kvinnor gör fel som är på ett annat sätt.
Kvinnor är dumma som försöker följa de ideal som råder i samhället, kvinnor är för feta eller för smala, har för stora bröst eller för små, de sminkar sig fult eller borde sminka sig mer/mindre, de är dumma som svälter sig själva eftersom män vill ha kvinnor som inte är som stickor, kvinnor nedvärderas oavsett val och kroppsform, för de gör alltid fel.

Varför?
För att vi lever i ett manssamhälle, ett patriarkat, där mannen är norm och kvinnan är annorlunda som frångår normen. Kvinnan dubbelbestraffas eftersom hon aldrig kommer att göra rätt. Sminkar hon sig? Fan vad dåligt, vet hon inte att tjejer är vackra som de är, naturliga?!
Sminkar hon sig inte? Men fan vad trött hon ser ut, kan hon inte bara slänga på lite rouge och mascara så hon ser lite fräsch ut?!
Kvinnor bedöms hela tiden utefter hur de ser ut, vad de har på sig och om de är smala eller tjocka. Fula eller snygga. Kvinnans utseende är inte till för henne själv, utan det är till för en betraktare som har rätt att bedöma och döma henne beroende på hur hon ser ut.

Men män bedöms också för hur de ser ut, sluta prata så mycket om kvinnor hela tiden, det är inte bara de som lider! -Det här är ett argument som hörs ganska ofta, att vi fokuserar fel när vi uppmärksammar kvinnoförtrycket i samhället eftersom det inte bara är kvinnor som blir bedömda och dömda efter hur de ser ut. Självklart drabbar utseendehetsen även män, jag säger inte att det bara är kvinnor som missgynnas. 96% av reklam är med bilder av en kvinna där hon sexualiseras, jämförs med objekt eller utsätts för en handling. Det påverkar hur vi ser på kvinnor och kvinnors kroppar, hur vi talar om dem och till dem och hur vi bedömer kvinnor vi möter.
Unga människor (alltså både tjejer och killar) jämför sig med bilder de ser av andra kroppar i det offentliga rummet. En vill se om den egna kroppen är "normal" om en passar in i normen och en vill bara vara vanlig, inte sticka ut, få vara som alla andra.
Bilder av endast smala kroppar säger således att större kroppar, annorlunda från normen, är fel på något vis och bör korrigeras. Lägg därtill hälso- och vikthetsen i samhället, en ska gå ner i vikt så snabbt det bara går. Kroppen ska hela tiden korrigeras. Vi tar emot och skickar vidare diettips utan att tänka över vem vi ger tipsen till.

Det finns minst en självutnämnd hälsoguru i varje matsal/fikarum på varje arbetsplats i detta avlånga land. En person som är frälst av senaste diettrenden och hakat på, hen är dessutom noga med att berätta för arbetskamraterna om dieten och uppmanar dem att testa de också. För de själva har ju mått sååå mycket bättre av att tappa några kilon.
Problemet med detta är att en aldrig vet vem en ger diettips. Det kan vara en människa med extremt dålig självbild och som tar väldigt illa upp (en behöver förresten inte ens ha dålig självbild för att ta illa upp när någon säger åt en att gå ner några kilon). Det kan vara en anorektiker, en bulimiker eller en människa med någon annan typ av ätstörning som egentligen skulle behöva vård för att komma ur sitt missbruk eller på annat sätt få hjälp av vården att hantera vardagen. Men det tänker inte hälsogurun på. Och nästa vecka är 5:2 utbytt mot 16:8 eller LCHF (igen).
För att försöka hålla inlägget relativt "kort" låter jag bli att gå in på de farliga aspekterna av att hela tiden jojobanta eller byta dieter som andra byter strumpor.

Huvudpunkten är i alla fall inte vad män vill ha och vad kvinnor borde vara. Det är inte män som är subjekt och kvinnor som är objekt, vi borde väl för sjutton ses som människor oavsett -handlande subjekt oavsett kön. Det är inte intressant vad män vill ha, för alla män är inte lika och alla män tycker inte om kvinnor, på samma sätt som alla kvinnor inte är lika och inte heller tycker alla kvinnor om män. Vi lever i ett patriarkat där normen är en vit heterosexuell man och allt som faller utanför denna kategori är annorlunda. Vi måste kämpa för att den synen ska försvinna, att alla människor ska värderas lika oavsett kön, etnicitet, funktionalitet, sexuell läggning, ålder, religion. Då hjälper det inte att länka vidare bilder på Facebook om vad män vill ha och vad kvinnor borde vara. Vi är alla olika och det är inget dåligt med det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad trevligt att du vill kommentera! Vi uppmuntrar till diskussion, kom dock ihåg att visa respekt. Du får gärna skriva under eget namn, men det är lika okej att vara anonym också. Tack, och välkommen!