onsdag 23 april 2014

Lindex: bh- & normbekvämlighet

Lindex lanserar nu en ny bh-kampanj, där de vill uppmuntra kvinnor till att hitta sin rätta storlek. De menar att de har en bh-modell för varje kvinna och med sin kampanjbild vill de lyfta fram just det - mångfalden av kvinnor.


Men i mina ögon tar dom enorma kliv bakåt. Vad är det här för mångfald, fysiskt sett? Kvinnorna i Lindex reklambild är slående lika varandra, låt oss räkna upp de likheter vi ser:
- De är alla ljushyade (mångfalden i gråskala?!)
- De har alla (ungefär lika långt (synligt)) huvudhår
- Alla förutom en har mörkt hår
- Det finns ingen stor skillnad i just bh-storleken (vilket ju är själva kampanjen..)
- De ser ut att ligga väldigt nära varandra i ålder
- De ser ungefär lika långa ut
- De är kroppsligen väldigt lika varandra

Jag skulle kunna räkna upp i en evighet vad jag tycker att denna bild saknar i fråga om representation av mångfald.

Jag frågar igen, vad är det här för mångfald? Var det allt de kunde komma på?
"Sensationen" i denna kampanj är att det är Lindex egna anställda på bild, de har fått söka och blivit utvalda. Av drygt 100 sökanden så var detta representativt nog för den storslagna lanseringen av deras nya, breda utbud av storlekar.
Det här är väldigt problematiskt. Lindex HADE kunna göra detta till något storslaget, banbrytande och konstruktivt för både samhällsklimatet, sina kunder och sina potentiella framtida kunder. Men istället finner jag den nästan diskriminerande i sin process, då de uppenbarligen har uteslutit dryga 95% av de sökande människorna som ville vara med i kampanjens marknadsföring. Och varför har de uteslutit dem?
Säkerligen var det inte dryga 100 personer som såg likadana ut, drog samma bh-storlek och genom bildbruket förmedlade rätt så likartad kommunikation till betraktaren. Nej, här tror jag att vi faktiskt kan titta på diskrimineringsgrunderna, som består av 7 kategorier. Kön, etnicitet, funktionalitet, sexualitet, religion, ålder- och uttryck. På den listan så ser vi direkt att många rutor kan kryssas för som en bristvara i denna kampanj. Jag hävdar bestämt att de med skrattretande lätthet hade kunnat förmedla en mycket, mycket, mycket ärligare bild av mångfald.

Fast å andra sidan, detta kanske är Lindex tanke? Det kanske är så här de vill ha sina kunder, och så här som de ser sin målgrupp. Om än en målgrupp alltid ska vara under utveckling och i nytänkande banor för att både marknadsföring och försäljning ska fungera i det långa loppet. Ett stagnerat varumärke är ett dött varumärke, var det någon som sa.

Jag har en bitter smak i munnen efter detta inlägg, och jag kan inte låta bli att känna mig lite förnedrad som potentiell kund hos Lindex. Är detta vad dom tror att jag går med på? Tror dom att jag inte ser igenom deras ihåliga försök till att vara normbrytande? Ser dom på mig som kund på detta snäva vis, då finns det ingen bh-modell i världen som skulle kunna få mig att känna mig bekväm.

1 kommentar:

  1. LOL@ den här kampanjen!

    Jag använder inte Bh, eftersom jag har så små bröst och jag kommer knappast börja använda det heller! Bh är helt enkelt inte bekvämt, med undantag av några sport-bh-modeller som jag har haft! Jag behöver det inte ens för att känna mig bekväm! LOL!

    SvaraRadera

Vad trevligt att du vill kommentera! Vi uppmuntrar till diskussion, kom dock ihåg att visa respekt. Du får gärna skriva under eget namn, men det är lika okej att vara anonym också. Tack, och välkommen!