fredag 31 januari 2014

Hur hänger företag ihop?

Ni kanske minns hur vi mejlade företag förra året, bl.a H&M och Zalando fick en släng av Idealrevolutionssleven. Zalando revolutionerade -de lyssnade på oss och avslutade ett samarbete efter att vi kontaktat dem.
H&M var ignoranta och ville inte kännas vid problematiken vi tog upp om deras otroligt smala modeller. De har varit uppmärksammade i media fler gånger, de har fått brev om deras indelning av tjej- och killkläder och senast för deras sk. plussizemodeller som inte verkar vara just plussize.
Hur som helst: Eftersom vi skallade H&Ms betongvägg utan att komma igenom, känner vi att vi inte vill handla där förens de gjort något åt sin skeva syn på storlekar. Vi kommer i framtiden att mejla dem återigen och försöka få till en förändring, vi ger inte upp.
Men, som sagt, just nu handlar vi inte där, men vad är då alternativen? Ja, det finns ju rätt många klädaffärer utöver H&M, men hur hänger alla ihop, vilka ingår i samma koncern?
Det ska jag nu förklara för den som vill veta mer.

Listan nedan baseras på information jag hämtat från rapporten Har modet modet? -en rapport om nio klädföretags arbete med etik och miljö i leverantörsleden av Fair Trade Center (2010). Den finns att hämta hem här för den som är intresserad.

H&M äger: H&M, H&M Home, COS, Monki, Weekday, Cheap Monday.

Inditex äger: Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Pull & Bear, Bershka, Stradivarius, Ousho, Uterqüe.

RNB äger: JC, Brothers & Sisters, Polarn O. Pyret.

Varnergruppen äger: Cubus, Dressmann, Bikbok, Wearhouse, Volt, Solo, Vivikes, Urban.

Fristående som ej ingår tillsammans med andra kedjor (och inte heller ingår med varandra): Gina Tricot, Acne, Indiska, Whyred.

Det kan vara bra att veta hur företag hänger ihop om en bestämmer sig för att inte handla på ett ställe. Om en då går till en affär som en tror inte har något att göra med den affären en ratar, så kan det vara bra att faktiskt veta om det stämmer eller ej. Det känns ju rätt fruktlöst att sluta handla på ett ställe men fortfarande gynna samma koncern.

1 kommentar:

  1. Mkt bra inlägg! Tack :)
    handlar själv allra mest second hand med undantag för ett par ggr/år på indiska.

    SvaraRadera

Vad trevligt att du vill kommentera! Vi uppmuntrar till diskussion, kom dock ihåg att visa respekt. Du får gärna skriva under eget namn, men det är lika okej att vara anonym också. Tack, och välkommen!