tisdag 4 mars 2014

Premiär för Idealrevolutionsföreläsning

Igår gick Idealrevolution återigen ut IRL, första gången var när vi deltog i FATTAs demonstration utanför riksdagen och höll tal om vardagssexism. Klippet kan ses här. Och igår var det äntligen dags för att kliva ut från de sociala medierna och ut i 'verkligheten' igen, denna gång med en föreläsning om sexism, om ideal, om konsumentkraft och Idealrevolution.

Vi hade bjudits in av ABF och Vänsterpartiet i Malung till att föreläsa, Idealrevolution är partipolitisk obundna, vilket ska tilläggas. Under föreläsningen gick vi igenom hur ideal har sett ut historiskt, olika årtal för viktiga brytpunkter där kvinnor i Sverige har fått igenom olika beslut/rättigheter, så här såg den listan ut:

 1845     Lag om lika ­arvsrätt för kvinnor och män.
 1863     Ogift kvinna blir myndig vid 25 års ålder.
 1864     Mannen förlorar sin lagstadgade rätt att aga sin hustru.
 1873     Kvinnor får rätt att ta akademisk examen med några få undantag.
 1874     Gift kvinna får rätt att bestämma över sin egen inkomst.
 1884     Ogift kvinna blir myndig vid 21 års ålder.
 1919     Alla kvinnor får kommunal rösträtt och blir valbara till kommuner och landsting.
 1921     Kvinnor får allmän rösträtt och blir valbara till riksdagen. Gifta kvinnor blir myndiga vid 21               års ålder. Kvinnor och män blir likställda i den nya giftermålsbalken.
 1927     Statliga läroverk öppnas för flickor.
 1935     Lika folk­pension för kvinnor och män införs.
 1947     Första kvinnan i regeringen heter Karin Kock. Lika lön för samma tjänst ­införs för statligt                   anställda.
 1950     Båda föräldrarna blir förmyndare för barnet.
 1958     Kvinnor får bli ­präster.
 1960     SAF och LO beslutar att inom en femårsperiod slopa särskilda kvinnolöner.
 1965     Våldtäkt inom ­äktenskapet kriminaliseras.
 1971    Individuell beskattning av arbetsinkomst ersätter sambeskattning.
 1974    Föräldraförsäkring införs, föräldrar får rätt att ­dela ­ledigheten vid barns födelse.
 1975     Ny abortlag. I princip fri abort till och med vecka 18.
 1980     Lag mot köns­diskriminering i arbetslivet införs.
 1987     Sambolagen, om sambors gemensamma hem.
 1994     Jämställdhetsstatistiken blir officiell statistik.
 1995     En ”pappamånad” införs. Lag om registrering av partnerskap.
 1998     Lag om våld mot kvinnor. Ändring i Brottsbalken. Lag om förbud mot könsstympning  av                   kvinnor.
 1999     Lag om förbud mot köp av sexuella tjänster.
 2002     Föräldraförsäkringen utökas med 30 ersättningsdagar till 480 dagar. Av dem reserveras                   60 för vardera föräldern.
 2005     Ny sexualbrottslagstiftning.
 2009     Diskrimineringslagen träder i kraft. Jämställdhetslagen upphör att gälla. DO inrättas. Sverige får könsneutral äktenskapslag.

Genom listan ville vi visa hur feminismen stridit för olika saker, hur rättigheter till slut getts men att de också är lätta att ta för givet, rättigheter kan också tas bort, varför också det är viktigt att fortsätta kämpa.

Vi gottade ner oss i hur ordet hen fått betydelse för många människor och varför det är viktigt, tex här. Vi tog upp FATTA och hur vi alla har ett ansvar för att bryta våldtäktskulturen, vi tipsade om 33 anledningar och Sälj grej med tjej och vi varvade högt med lågt -hur världen sett ut historiskt och varför Idealrevolution finns överhuvudtaget (varav det sistnämnda finns i vår beskrivning på Facebook).

En bra kväll helt enkelt! Vi vill passa på att tacka för att vi fick tillfället att föreläsa och om det är någon som skulle vara intresserad av en föreläsning, en workshop eller något liknande samarbete så är det bara att mejla oss på idealrevolution.kontakt@gmail.com så kan vi diskutera hur ett alternativt upplägg skulle kunna se ut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad trevligt att du vill kommentera! Vi uppmuntrar till diskussion, kom dock ihåg att visa respekt. Du får gärna skriva under eget namn, men det är lika okej att vara anonym också. Tack, och välkommen!